![]() |
Patlıcanlı Börek |
İç Harcı için;
1 kg patlıcan
3-4 adet yeşilbiber
2 adet kuru soğan
1 yemek kaşığı domates salçası
Hamuru için;
1 kg un
1 adet yumurta
1 çay bardağı yoğurt
Hazırlanışı:
1 kg patlıcan yıkanarak baş kısımlarından kesilir. Hiç siyah yeri kalmayacak şekilde soyulur. Ancak 1 tanesi soyulmadan kenara ayrılır. 1 kg biber de yıkandıktan sonra doğranır. 2 adet kuru soğan soyulup yıkandıktan sonra küp küp doğranır. Temizlenen patlıcanlar önce ortadan ikiye sonra parçaları dörde ve daha sonra küp küp doğranır. Patlıcanların küçük olması gerekmektedir. Büyük boy tencereye soğanlarla biberler sonra da patlıcanlar konularak kısık ocak ateşinde 1,5 saat pişirilir. Patlıcanlar piştikten sonra 1 yemek kaşığı domates salçası yemeğe eklenerek harmanlanır. Patlıcanlı böreğin hamuru için plastik bir kaba 1 yumurta, 1 çay bardağı yoğurt, 1 tatlı kaşığı tuz, un ve su eklenerek kulak memesi kıvamına gelecek şekilde yoğrulur. Hamuru fazla tutmamız gerekmektedir. Ortalama 15 dakika dinlenmesi gerekmektedir. 1 adet kenarda bekletilen patlıcan çizgili şekilde soyularak yıkanır. Patlıcanlar halka şekilde kesilir. Kızartma tavasına göz kararı ayçiçek yağı konularak patlıcanlar orta ocak ateşte kızartılır ve servis tabağına alınır. Küçük bir tavaya 200 gram tereyağı eritilerek kızdırılır ve içerisine 1 çay bardağı ayçiçek yağı eklenerek ocaktan alınır. Yoğrulan hamur 14 parçaya bölünür ve yuvarlanır. Her bir hamur açılarak beze haline getirilir. 2 adet domates yıkanarak 1 cm genişliğinde halkalar halinde kesilir. Her beze tabak büyüklüğünde açılır. Her biri tek tek eritilmiş yağ ile yağlanır ve elle döndürülerek hamur büyütülür. Fırın tepsisinin dışından sarkacak şekilde yerleştirilir. Hazırlanan patlıcanlı harç içerisine yayılır. Fırın 200 dereceye ısıtılır. Hamurun dışından sarkan kısımları içeri doğru burgulanır, ortası açık kalacak şekilde kapatılır. Açık kalan kısmına kızartılmış patlıcanlar ve dilimlenmiş domatesler yerleştirilir. Kalan tereyağı da böreğin üzerine sürülerek fırına verilir. Böreğin 1 saat pişmesi gerekmektedir. Börek kızarmaya başladığında 8 adet biber yıkanarak üzerlerine bıçak ile kesik atılır. Böreğin üzerine biberler de yerleştirilerek yeniden fırına verilir. Biberler piştikten sonra böreğimiz 8-10 kişilik servis edilebilir. Yemeğin yapılış süresi ortalama 1 saattir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder