Facebook

3 Mayıs 2011 Salı

Şambalı Tatlısı


Şambalı Tatlısı
Malzemeler:
12 Kahve fincanı irmik(bulabilirseniz iri üretimden olmalı sanırım 3 numara)
15 yemek kaşığı toz şeker
1,5 su bardağı süt
1/2 yemek kaşığı kabartma tozu
1/2 tatlı kaşığı karbonat
50 gr. çiğ badem (veya çiğ fıstık)
1 fincan yoğurt (üzerine sürmek için)
1 diş damla sakızı

Şurup Malzemesi:
9 kahve fincanı toz şeker
5 çay bardağı su
1/2 limon suyu

Hazırlanışı:
Bir kapta irmik, toz şeker, süt, kabartma tozu, karbonat ve dövülmüş sakızı karıştırın. Altı yağlanmış (Sana tarzı yağ) tepsiye karışımı ekle, düzgünce yay. Bir gece karışımı beklet ki irmikler şişsin.

Ertesi gün fırına verirken üzerine yoğurdu fırçayla ince olarak sürüp hamuru bıçak ucuyla 1cm derinliğinde çizgilerle dilimle. Sıcak suda tuttuğun bademleri soy ve dilimlerin ortasına diz. 180 derece fırında 25-30 dakika üzeri pembeleşinceye kadar pişir. Fırından çıkar işaretli dilimleri tam derin olacak şekilde kes, tekrar fırına ver, altı ve üstü iyice kızarırken şerbet malzemesinin hepsini tencereye koy ve bir taşım kaynat.

Fırından çıkardığın sıcak tepsiye yine sıcak şerbeti yavaş yavaş dök, soğumaya bırak. 4-5 saat beklerse daha güzel oluyor.

Not: Tatlı için Mısır Çarşısı yan sokaklarında satılan alüminyum 3X23X35 ölçülerinde olan tatlıcıların kullandığı tepsiden alırsanız ki fiyatı 10-12 lira, bu tatlı için çok uygun bir tepsiniz olur. Bu tatlı çok ağır olur bu yüzden şeker miktarını 2-3 ölçü azaltarak yapıyorum, insanın içini baymadan birkaç parça yenilebiliyor. Arzu eden üzerine taze kaymak koyabilir çok nefis oluyor.

Afiyet Olsun…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder