Facebook

30 Mayıs 2011 Pazartesi

İrmik Helvası


İrmik Helvası
Malzemeler:
350 gram kalın irmik (2 su bardağı)
165 gram sade yağ (3/4 su bardağı)
420 gram toz şeker (1 + 3/4 su bardağı)
875 gram su ya da süt (3 + 1/2 su bardağı)
1/2 kahve fincanı çam fıstığı

Hazırlanışı:
Bir tencereye; üç çeyrek bardak tereyağını orta ocak ateşine koyarak hafifçe kızdırmalı, sonra kızdırılmış bu yağa; yarım kahve fincanı çam fıstığı ile 2 bardak kalın irmik katarak, fıstıkları hafifçe pembeleşip de irmiğin meyanesi gelinceye kadar harmanlanmalıdır. Bunlar ortadan daha az ısıdaki ateşte 40-50 dakika durmadan karıştırarak kavrulmalı. Meyane demek; irmiğin 40-50 dakika içinde yanmadan hatta fazla esmerleşmeden kıvamında pişmesi demektir.
İrmiğin meyanesi gelince buna 3,5 bardak kaynar su ya da süt katmalı ve iyice karıştırdıktan sonra bir 3 çeyrek bardak da toz şeker katarak tekrar karıştırmalı, sonra da tencerenin kapağını hafifçe kapatarak hafif bir ateşte 20 dakika kadar demlendirilmelidir.
Bundan sonra tencereyi ateşten alarak, yarım saat kadar ılınmaya bırakmalı ve helvayı iyice karıştırdıktan sonra tabağa almalı ve servis yapmalıdır. Ortalama pişme süreci 50 dakikadır. Tatlımız 4-6 kişilik servis edilebilir. Üzerine bir kase küçük parçalar haline gelmiş fındık serpiştirilebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder