Facebook

5 Haziran 2011 Pazar

Sazan Dolması


Sazan Dolması
Malzemeler:
İçi harcı için:

Sazan balığı
3 adet orta boy soğan
1 kase kuş üzümü
1 yemek kaşığı fıstık
5 su bardağı pilavlık bulgur
Bol kuru nane
Ayçiçek yağı

Hazırlanışı:
5 kg sazan balığı ve havyarları bol su ile yıkanarak temizlenir. İç pilav için 3 adet kuru soğan soyularak temizlenir ve küp küp doğranır. 1 kase kuş üzümü yumuşaması için suda bekletilir. Orta boy teflon tencere orta ocak ateşine konularak içerisine sıvıyağ konulur ve kızmaya bırakılır (Ayçiçek, fındık, zeytinyağı da olabilir). Yağ ısınınca soğanlar içine karıştırılarak kavrulmaya bırakılır. Soğanların kavrulmasını hızlandırmak için 1 çay kaşığı tuz eklenir. Soğanlar kavrulunca havyarlar eklenerek yumurta sarısı kıvamına gelip suyunu çekene kadar pişmeye bırakılır. Kuş üzümü süzülerek havyarlarla soğanlara karıştırılır. Yaklaşık 1 yemek kaşığı fıstık da harca eklenir. Ortalama 15 dakika boyunca karıştırılarak içerisine üzerini 2-3 parmak geçecek kadar kaynar su eklenir. 1 kg balık için 1 bardak pilavlık bulgur olması gerektiğinden sazan balığı için 5 bardak yemeklik bulgur tenceredeki su kaynayınca harcımıza karıştırılır. 10 dakika boyunca kaynayan bulgurun içerisine 2 yemek kaşığı kadar bol nane ekleyerek karıştırılır ve 5 dakika dinlenmeye bırakılır. Fırın tepsisi ayçiçek yağı ile yağlanır. Sazan balığının ortası açılarak alabildiği kadar iç pilav ile doldurularak balığın kuyruk kısmından başına kadar olan açık kısımları dikilir. Fırında en az 1,5 saat pişmesi gerekmektedir. 250 derecede pişmesi gerekir. Pişirmeye başlamadan önce sazan balığının folyoya sarılması gerekmektedir. Ortalama 10-12 kişilik servis edilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder