Facebook

5 Haziran 2011 Pazar

Saray Burması


Saray Burması
Malzemeler:
1 kase çekilmiş fındık
Nişasta(açılırken)
Tereyağı
Zeytinyağı
Hamuru için:
3 adet yumurta
Yarım limon suyu
Yarım bardak zeytinyağı
1 bardak su
Şerbeti için:
5 su bardağı şeker
3 bardak su
Yarım limon

Hazırlanışı:
Plastik bir kaba 2 adet yumurta, yarım bardak zeytinyağı, 1 bardak su, 1 çay kaşığı tuz, yarım limon suyu ve alabildiği kadar un eklenerek yoğrulur. Aynı hamurdan dilenirse dilberdudağı da yapılabilir. Saray burmasının hamuru kulak memesi kıvamından biraz daha sert olması gerekmektedir. Malzemeler özleşteşip hamur iyice yoğrulduktan sonra 10 adet beze olacak şekilde bölünür. Parçalara ayrılan bezeler unlanarak 1 saat bekletilmesi gerekir. Bezeler tek tek açılır ancak ince açılması gerekemektedir. Hamur kurumaması için toplanıp bir kenarda bekletilebilir. Bütün bezeler nişasta ile açılıp araları yeniden nişastalanır. Her yufka katına blenderdan çekilmiş ağza gelecek şekilde fındıklar bol bol serpilerek 2 şer olarak alttan be üstten burarak ortada birleştirilip döndürerek saray burmasının ortasını elde edilir. Yufkalar bol ve rahat bırakılıp sıkı sıkı sarılmamalıdır. 2 şer adet yufkadan yapılan burmalar ortasını saracak şekilde kenarlarından burulmalıdır. Orta boy tencereye 5 bardak şeker ve 3 bardak su eklenerek içerisine yarım limon atılarak 10 dakika kaynatılır. Fırınımız 175 derecede ısıtılır. Küçük bir tavada 3-4 kaşık tereyağı orta ocak ateşinde eritilir. Eriyen tereyağına zeytinyağı da eklenerek ıstılmaya devam edilir. Saray burması fırına verilmeden önce kesilir. Eriyen yağ hazırlanan tatlımızın üzerine bir kaşık yardımı ile dökülür. Saray burması fırına verilerek 70 dakika ya yakın pişirilir. Tatlımız fırından çıkartılıp biraz soğuduktan sonra üzerine hazırlanan şerbetimiz dökülerek sunumu yapılabilir. Tatlımızın yapılış süreci ortalama 1,5 saatdir. Tatlımız 8-10 kişilik servis edilebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder