Facebook

30 Mayıs 2011 Pazartesi

Patates Dolması


Patates Dolması
Malzemeler:
500 gram kuşbaşı kuzu eti
5 büyük patates
2 yemek kaşığı tereyağı
2 kuru soğan
3 çorba kaşığı domates salçası
3 yeşil biber
2 domates
3 diş sarımsak
Karabiber
Sıvıyağ
Meyanesi için;
1 tatlı kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı un
1 tatlı kaşığı domates salçası
2 bardak su
1 çay kaşığı pul biber

Hazırlanışı:
5 adet büyük boy patates bol suda temizlenir. Orta ocak ateşteki orta boy tencereye 2 yemek kaşığı tereyağı konularak eritilir. Eriyen yağın içerisine 500 gram kuşbaşı kuzu eti eklenerek kavrulmaya bırakılır. (eğer kuzu eti yok ise süt danası da olabilir) Etin sürekli olarak karıştırılması gerekir. Patateslerin kabukları doğranarak ikiye bölünür ve kabak oyacağı ile içi oyulur. 1 büyük boy soğan soyularak yıkanır ve küp küp doğranarak kavrulan etlere karıştırılır. Etler suyunu çekene kadar pişirilmesi gerekmektedir. Patatesi oyduktan sonra içinden çıkan parça üzerine kapak olarak kullanılacaktır. Etler suyunu çekince 2 yemek kaşığı domates salçası da eklenerek kavrulmaya devam edilir. 1 çay kaşığı karabiber eklendikten sonra üzerini geçecek kadar kaynar su eklenerek pişmeye bırakılır. 3 adet yeşil biber ve 2 adet domates bol su ile temizlendikten sonra domateslerin kabukları ve biberlerin içi temizlenerek ince ince doğranır. Oyulan patatesler yeniden yıkanarak havlu bez ile kurulanır. Etin sertleşmemesi için ocaktan alınmaya yakın 1 çay kaşığı tuz ve domates ve biberler eklenerek suyunu çekmesi için kısık ateşte pişmeye bırakılır.
Tavaya bol sıvıyağ konularak kızarmaya bırakılır. 6 diş sarımsak soyularak bütün halde ete karıştırılır. Patatesler tuzlanarak birer birer kızgın tavaya atılarak pişmeye bırakılır. Ters düz edilerek her iki tarafının da pembeleşmesi gerekir. Fırın 180 dereceye ayarlanarak ısıtılmaya başlanır. Kapak olarak kullanılacak patatesler de kızartılır. Fırın cam kabımız sıvıyağ ile yağlanır. Tek tek patatesler yerleştirilerek ortaları pişen etlerimiz ile doldurularak kapak olarak ayırdığımız patateslerimiz koyulur. Meyanesi için; küçük boy tenceremiz orta ocak ateşe alınarak 1 tatlı kaşığı un, 1 tatlı kaşığı domates salçası, 1 yemek kaşığı tereyağı, 1 çay kaşığı pul biber ve 2 bardak su konularak kaynatılır. Kaynayınca ocak ateşinden alınarak patateslerin diplerinden fırın tepsisine konulur. Fırınımız alt dereceden ayarlanarak 20 dakika pişirilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder