Facebook

30 Mayıs 2011 Pazartesi

Oturtma

Oturtma
Malzemeler:

2 adet yumurta
1 su bardağı yağ
1 su bardağı yoğurt
Un
Kabartma tozu
1 yemek kaşığı sirke
Nişasta
Şerbeti için:
4 su bardağı şeker
3 bardak su

Hazırlanışı:
Plastik bir kaba 1 bardak sıvıyağ, 1 bardak yoğurt, 1 paket kabartma tozu, 2 adet yumurta, 1 yemek kaşığı sirke ve hamurun kulak memesi kıvamına gelene kadar alabildiğince un koyarak yoğrulur. Hamur kıvamını aldıktan sonra 30 dakika hamur dinlendirilir. Baklava hamurundan yapılacak olan hamur dinlendirildikten sonra minik toplar halinde parçalar alınır. Her beze nişasta yardımı ile açılır. Orta boy tencereye 4 su bardağı şeker ve 3 bardak su konularak oturtmanın şerbeti hazırlanır. Orta ocak ateşte ara ara karıştırarak kaynamaya bırakılır. Kaynama başladıktan 10 dakika sonra ocak ateşinden alınmalıdır. Damla damla akışkan olması gerekmektedir. Şerbetin şekerlenmemesi için içerisine 2-3 damla limon sıkılması gerekir. Oturtma soğuduktan sonra şerbeti dökülür. Baklavanın hamurlaşmaması için şerbeti döküldükten sonra tepsinin üzeri kapatılmamalıdır. Her beze tek tek nişasta ile yufka kalınlığında açılarak üzerine rondodon geçirilmiş ceviz serpilerek oklava yardımı ile rulo haline getirilip her iki yanından sıkıştırılarak büzülür. Minik parçalara bölünen yufkalar tepsiye sıralanır. Baklavanın üzerine dökülmesi için küçük boy tavada 1 bardak sıvıyağ, 125 gr tereyağı orta ocak ateşte eritilir. Eriyen yağ hazırlanan baklavaların üzerine gezdirilerek dökülür. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 30 dakika tereyağı dökülmüş olan oturtma pişirilir. Oturtma pembeleştikten sonra fırından çıkarılarak soğumaya bırakılır. Hazırlanan şerbet, sıcak ancak üzerinde dumanı olmamalıdır. Ilınan şerbet de oturtma tatlısının üzerine dökülerek dinlenmeye bırakılmalıdır. Tatlımızın yapılış süresi ortalama 50 dakika olup 12 kişilik servis edilebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder