Facebook

30 Mayıs 2011 Pazartesi

Kaburga Dolması


Kaburga Dolması
Malzemeler:
3 kg bütün kuzu kaburgası
500 gr. kuşbaşı doğranmış kuzu eti
2 kase pirinç
1 yemek kaşığı yoğurt
Yenibahar
Karabiber
Ayçiçek yağı

Hazırlanışı:
Yarım kg kuşbaşı doğranmış yağsız kuzu eti, yıkandıktan sonra teflon tencereye 1 litre su, 1 tatlı kaşığı tuz eklenerek orta ocak ateşe konulur. Etlerin suyunu çekip kavrulana kadar pişmesi gerekmektedir. 3 kg kaburganın içi bıçak yardımı ile açılıp harcın dışarı taşmaması için etin kenarları iğne iplikle dikilir. Etin parçalanmadan pişmesi için zar olmayan kısımlarının dikilmesi gerekmektedir. Orta boy teflon tencerenin içine 2 litreye yakın su konularak orta ocak ateşe kaynaması için bırakılır. Kaynama başladıktan sonra 2 kase pirinç ve 1 tatlı kaşığı tuz eklenerek iki taşım kadar kaynatılır. Etler suyunu çektikten sonra yarım çay bardağı ayçiçek yağı eklenerek pembeleşene kadar kavrulur. Haşlanan pirinçlerin suyu kevgir ile süzülerek kavrulan etlere karıştırılır. Dolu dolu 2 tatlı kaşığı yenibahar, 1,5 tatlı kaşığı karabiber, etlerle pirinçlere katılarak harmanlanır. Avuç içine 1 çay kaşığı karabiber, 1 tatlı kaşığı tuz ve 1 tatlı kaşığı ile kaburga etinin içi ovularak lezzetlendirilir. Kuzu kaburganın ağız kısmından açılarak içerisine kavrulmuş olan pirinçli etler yerleştirilir. İç harcın kendi buharı ile pişmesi ve su ile temas etmemesi için etin açıkta kalan kısmı da dikilir. 1 yemek kaşığı yoğurt ile kaburganın üzerine sürülür. Tercihen en büyük boy bakır tencereye kaburga dolması yerleştirilerek içerisine 1 çay bardağı ayçiçek yağı konularak kaburganın yoğurtlanan kısmı kızartılır. Etin kenarlarının da kızarması gerekmektedir. 3 büyük kase (salata kasesi kadar) su ve 4 tatlı kaşığı tuz tencereye eklenerek 2-2,5 saat kısık ocak ateşte pişmeye bırakılır. Pişen kaburga dolması fırın tepsisine konularak 150 derece önceden ısıtılmış olan fırına verilir. 10 dk. fırında kalması yeterlidir. Kaburga dolmasından kalan su ayrı bir kaba alınır. 1 kase badem ocakta haşlandıktan sonra kabukları soyularak ayçiçek yağı küçük bir tavada orta ocak ateşinde kavrulur. Kavrulan bademler kaburganın üzerini süsleyerek servis edilir. Yemeğimizin yapılış süreci ortalama 3 saati bulmaktadır. 6-8 kişilik servis edilebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder