Facebook

25 Nisan 2011 Pazartesi

Tokat Tavası


Tokat Tavası
Malzemeler:
1 kg kuzu eti
250 gram kuyruk yağı
3 adet kabak
3 adet patlıcan
4 adet patates
5-6 adet yeşilbiber
7-8 adet domates
1 su bardağı su
2 avuç kadar arpacık soğan
1 avuç sarımsak
2 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı pul biber

Hazırlanışı:
4 adet patates yıkanır, soyularak küp küp doğranır. 3 adet patlıcan yıkandıktan sonra soyulmadan ortadan ikiye ayrılarak dilimlenir, dilimler 1 santim genişliğinde olmalıdır.
3 adet kabak temizlendikten sonra baş kısımlarından kesilerek ortadan ikiye ayrılır ve dilimlenir. 
6 adet yeşilbiber temizlendikten sonra 2 santim büyüklüğünde doğranır. 
7 adet domates temizlendikten sonra kabukları soyulmadan küp küp doğranır. 
2 avuç arpacık soğan ile 1 avuç sarımsağın kabukları soyulur. 
Büyük boy güveç 1 parça kuyruk yağı ile dibi yağlanır, ardından ilk olarak güvecin dibine patatesler yerleştirilir. Üzerine 5-6 adet sarımsak ve 5-6 adet arpacık soğan konur.
Ardından kabaklar yerleştirilir ve 5-6 adet sarımsak ile 5-6 adet arpacık soğan konulur. 
Bu işlem her sebze konduktan sonra üstünü örtecek şekilde yapılır. 
Kabaklardan sonra biberler ve yeniden soğan sarımsak konulduktan sonra 1 kg kuzu eti parça parça konularak yerleştirilir. 
Kuzu etinin üzerine 2 çay kaşığı tuz, 1 çay kaşığı kimyon ve 1 çay kaşığı pul biber serpildikten sonra üzerine parça parça kuyruk yağları konur ve 1 bardak su üzerinde gezdirilerek dökülür. 
Fırın 250 dereceye ısıtıldıktan sonra 160 dereceye ayarlanır ve sadece üstten pişirme konumunda güveç içine konulur. 
Güvecin üzerindeki kuyruk yağları eriyince ortalama 30-40 dakika sonra güveç fırından alınıp üzerine küp küp doğranan domatesler ile 1 adet yuvarlak şekilde domates doğrayarak kapak gibi etlerin üzeri örtülür ve yeniden pişmesi için fırına verilir. 
Tokat tavası ağır ağır pişmesi gerektiğinden 1-1,5 saat sürebilir. Ortalama 4-6 kişilik servis edilir. 
Eğer evde güveç yoksa herhangi bir borcam (fırın için) ya da teflon büyük boy tencerede kısık ocak ateşinde de yapılabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder