Facebook

25 Nisan 2011 Pazartesi

Yufka Böreği


Yufka Böreği
Malzemeler:
2 kase un
Alabildiği kadar su

İç harcı:
1 kg tuzsuz çökelek
1 su bardağı süt
3 adet yumurta
1 su bardağı sıvı yağ
Yarım demet maydanoz
Tuz

Hazırlanışı:
1 kg çökelek bir kaba boşaltılarak içerisine 2 çay kaşığı tuz ilave edilir ve karıştırılır. Yarım demet maydanoz saplarından ayrılarak temizlenir ve ince ince doğranarak çökelek ile karıştırılır. Plastik bir kaba 3 yumurta, 1 su bardağı süt, 1 tatlı kaşığı tuz ile 1 su bardağı sıvıyağ (zeytin, fındık, ayçiçeği yağı da olabilir) konularak çırpılır. Eğer evde sacınız varsa sacda, yoksa teflon tavanızda da yufkaları pişirebilirsiniz. Ancak teflon tavanız ne kadar büyük olursa o kadar büyük yufka pişirebilirsiniz. Sacı önceden ısıtmanız gerekmektedir. Hamur için 2 kâse un ve hamur haline gelebilmesi için alabildiği kadar su konularak hamur haline getirilir. Hamur 6 eşit parçaya bölünür. Her parça ince ince yufka kalınlığında açılarak sacda ya da teflon tavada pişirilir. Ortalama 2-3 dakika tutmanız yeterli olacaktır. Üzerinde hafif kızarmalar olması ve kıtır kıtır olması gerekir. Pişen yufkalar soğumaya bırakılır. Fırın tepsisi yağlanır ve ardından fırın 250 derecede ısıtılır. 6 adet yufka dört parçaya bölünür, her bir adet yufka dört parça halinde tepsiye dizilir. Ancak yufkaların çok fazla üst üstte konulmaması gerekmektedir; çünkü böreğin katları kalın olmaması gerekir. Her katı yumurtalı, sütlü sıvı yağlı olan karışım ile yumuşatırız. Zemine 3 adet yufka konulduktan sonra iç harcımız olan maydanozlu çökelek konulur ve yeniden 3 kat yufka arasına yumuşatması için yumurtalı harç dökülür. Yufka böreğinin üst kısmını da kapattıktan sonra üzeri yeniden yumuşatılıp kesilir (dilimlere ayrılır) ardından fırın 170 dereceye getirilerek 30 dakika pişirilir. Yufka böreği 6-8 kişilik servis edilebilir. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder