Facebook

16 Mayıs 2011 Pazartesi

Kuzu Yahni


Kuzu Yahni
Malzemeler:
2 kilo iri parçalanmış kuzu arka but
1 adet orta boy kabak
2 adet orta boy havuç
1 bağ maydanoz sapı
1 adet orta boy soğan
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı pul biber
1 çay kaşığı karabiber
1 çorba kaşığı domates salçası
1 çorba kaşığı biber salçası
2 kaşık sıvıyağ

Hazırlanışı:
2 kg kuzu eti yıkanarak büyük boy (tercihen teflon) tencereye tek tek yerleştirilerek yağ eklemeden kendi suyunda pişirilir. Suyunu çekip kızarması gerekmektedir. Ortalama bu işlem kısık ocak ateşte 30-40 dakikada gerçekleşecektir. 1 adet kabak, 2 adet havuç yıkanır. 1 demet maydanozun yaprak kısımları kesilerek ayrılır ve yıkanır. İlk olarak havuçların kabukları temizlenir. Havuçlar halka şeklinde iri iri doğranır. 1 adet kabağın da kabuğu soyularak, 1 demet maydanoz ile iri iri doğranır. 1 adet orta boy soğan soyulup yıkanarak iri iri doğranır. Tüm sebzeler orta boy tencereye alınıp orta ocak ateşte 2 yemek kaşığı sıvı yağ ile kavrulmaya bırakılır. 1 tatlı kaşığı tuz, 1 tatlı kaşığı pul biber, 1 çay kaşığı karabiber atılarak sebzeler öldürülür. Ardından 1 kaşık domates ve 1 kaşık biber salçası ile 4 bardak sıcak su ilave edilir. Ortalama 15 dakika kaynatılması gerekmektedir. Etler suyunu çektikten sonra etlerin 2 tarafı da kızarması için çevrilmesi gerekir. Kızarmış olan etler derin bir tencereye alınarak üzerine kaynatılmış sos ve 1 bardak sıcak su ilave edilerek kısık olan ateşte 1 saat pişmesi gerekmektedir. Kuzu yahninin altındaki su azalır ise üzerine yarım bardak daha sıcak su eklenebilir. Kuzu yahninin sosunun hazırlanması için etleri fırın tepsisine alırız. Etler ayrı bir kaba alındıktan sonra fırın 150 derecede ısıtılır. Tencerede etler ile pişmiş olan sebzeler blendırdan geçirilir. Yoğun kıvamlı bir sos haline gelen sebzeler, etlerin üzerine iyice yayıldıktan sonra etlerin üzeri yanmaması için üzeri folyo ile kapatılır. Isınan fırının içerisine kuzu yahni konularak 15 dakika pişirilmesi yeterlidir. Amaç etlerin demlenmesidir. Yemeğimiz 8 kişiliktir. Kuzu yahninin yapılış süreci ortalama 1,5-2 saati bulmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder