Facebook

16 Mayıs 2011 Pazartesi

Maraş Tava


Maraş Tava
Malzemeler:
750 gram orta yağlı kuzu eti
5 adet patlıcan
1 kg domates
1 kg soğan
3-4 adet yeşilbiber
1 adet sarımsak
100 gram iç yağ
2 yemek kaşığı biber salçası
Zeytinyağı
Pul biber
Tuz

Hazırlanışı:
5 adet patlıcan, 8 adet domates yıkanır. 6 adet kuru soğanın kabukları soyularak yıkanır. 750 gram kuşbaşı doğranmış kuzu eti fırın tepsiye yayılır. Patlıcanlar alacalı şekilde soyularak ortadan 4’e ayrılarak patlıcanlar küp küp doğranır. Domatesler soyulur. 1 diş sarımsak soyulur. Etin kendi yağından 1 parça alınarak tepsideki kuşbaşıların üzerine serpiştirilir. Etlerin üzerine 1 çay kaşığı tuz serpilir. Soyulmuş olan patlıcanlar plastik bir kaba konularak tuzlu bol suda bekletilir. Soğanlar iri iri, halka halka doğranarak etlerin üzerine konulur. Ardından domatesler de iri iri doğranır ve soğanların üzerine konulur. Tuzlu suda bekletilen küp küp doğranmış patlıcanlar domateslerin üzerini kapatacak şekilde yerleştirilir. Sarımsaklar ortadan ikiye ayrılarak iri iri doğranır. Kalan 1 adet soğan da iri iri sarımsakların üzerine doğrandıktan sonra 1 tatlı kaşığı tuz serpilir. Ardından yeşilbiberler ortadan ikiye ayrılıp iri iri tepsinin en üstüne doğranır. Tepsinin en üstünde domates olması gerektiğinden 3 adet temizlenmiş kabukları soyulmamış domatesler ile süslenir. 1 tatlı kaşığı karabiber, 1 tatlı kaşığı pul biber serpildikten sonra bir kaseye 1 yemek kaşığı biber salçası, 1 çay kaşığı tuz eklenip sulandırılır. Sulandırılan salça Maraş tavasının üzerine dökülür. 2 yemek kaşığı zeytinyağı da gezdirilerek üzerine folyo kapatılarak 1 saat folyo ile yarım saat folyosuz fırında pişirilir. Fırının derecesi 220 dereceye ayarlanması gerekmektedir. Yemeğin pişme süresi 1,5 saattir. Maraş tava 1,5 saat boyunca pişirilirken ısı derecesi kademe kademe 50-100 dereceye kadar düşürülerek pişirilir. Yemeğimiz 8 kişilik servis edilebilir. Yemeğin yapılış süresi 2 saati bulabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder